top of page

Focaccia Ekmeği


Focaccia bir italyan ekmeği türüdür. Bizim beyaz ekmeğimizin tersine daha çok yemeklerde başlangıç olarak tırtıklanır diyebiliriz. Güzel bir sızma zeytinyağı ve balzamik sirke karışımına batırarak ana yemeğe gelmeden bir bakmışsınız karnınız doymuş.

Dilimize çevrildiğinde poğaca dense de pek alakası olduğu söylenemez. Aslına bakarsanız kendisine pizzanın atası diyebiliriz.

Ben focaccianın taze baharatlar ve siyah zeytinle harmanlanmış halini tercih ediyorum. Dilerseniz kurutulmuş domates, soğan vs ekleyerek de yapabilirsiniz.

Vereceğim tarifle bir fırın tepsisi genişliğinde yaklasık 3cm kalınlığında bir ekmeğiniz olacak.

500gr un

375gr su

20gr zeytinyağı

80gr siyah zeytin

15gr bal

30gr maya

10gr tuz

4 dal taze kekik 4 dal taze biberiye

Un ile tuzu karıştırıyoruz. Içine çekirdekleri çıkarılmış doğranmış zeytinler atılır.

Ayrı bir kapta su, maya ve bal çözdürülür. Sonrasında unlu karışımı ve mayalı karışımı birbirine ekleyerek tamamen karışana kadar yoğuruyoruz. Hamurumuzun cıvık olması gerekiyor. Karıştırma işleminden sonra cıvık bir hamur değilse 1-2 yemek kaşığı su ekleyip cıvık hale getirebiliriz.

Zeytinyağıyla bolca yağladığımız fırın tepsisine hamuru yayıyoruz. Ben pişirme kağıdı kullanmayı tercih ediyorum ama bu tamamen size kalmış. Tepsinin üzerini bir bez ile örtüp 40 dk dinlendiriyoruz. Sürenin sonunda hamur puf puf olacak. Aşırı bir kabarma beklemeyin ama gözle görülür kadar kabarmış olacak.

Parmak uçlarımızı zeytinyağına batırıp sonra hamurumuza batırıyoruz. Hem ekmeğimize şekil veriyoruz hem de yağlamış oluyoruz.

Üzerine kekik/biberiyelerimiz serpip, dilerseniz güzel gözükmesi açısından üzerinede bir miktar çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin serpebilirsiniz. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırınımıza veriyoruz.

25-30dk sonra fırından çıkarıp üzerine bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürüyoruz.

Birazcık ılımasını bekleyip istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.

Afiyet olsun

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page