top of page

Probiyotik

Son yillarda sık sık duyduğumuz bu terim bir coğumuz için kafa karıştırıcı bir hal aldı. Market raflarından, eczanelere bir çok yerde “probiyotik” adıyla satılan yeni ürünler görmek artık sıradanlaştı.  

 

 

Peki nedir probiyotikler ve ne işe yararlar? 

 

 

Probiyotik sağlığa yararlı mikroorganizmalara (bakteriler ve mayalar) verilen genel addır. Hastalığa yol açan (patojenik) organizmaların aksine, bu yararlı bakteriler ve mayalar  insan vücudunda bağışıklık sisteminin önemli bir kısmını oluştururlar. Sindirim sistemine yerleşerek zararlı mikroorganizmaların hastalıklara yol açmasına engel olmanın yanında bazı vitamin ve minerallarin sentezlenmesine de yardımcı olurlar. 

 

 

Bu açıdan,  probiyotikleri  “iyi adamlar”, patojenik organizmalari da “kötü adamlar” olarak düşünebiliriz. Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir sindirim sistemi için iyi adamların sayısının kötü adamlardan fazla olması gerekir.(Bazı uzmanlar ideal oranın %80- %20 olmasi gerektiği görüşünde) Ancak modern yaşamın beraberinde getirdiği bir çok değisiklik bu hassas dengeyi tehdit ediyor.

 

 

İşlenmiş ve hazır gıda yönünden zengin beslenme, antibiyotik kullanımı, kronik stres, alkol ve sigara tüketimi bu iyi adamlara zarar verirken, kötü adamların serpilmesine yol açarak vücudun savunmasını zayıflatıyor.

 

 

İnsanlar tarih boyunca, yararlı bakteri ve maya kültürlerinin fermente ettiği yiyecekleri çesitli şekillerde tüketmiştir ancak ilerleyen bilim sayesinde bu probiyotiklerin insan saglığı açısından gerçek işlevi ve önemini daha iyi anlıyoruz.

 

 

 

Modern yasamın vazgeçilmezi olan buzdolabı günlük hayatın bir parçası haline gelmeden önce, insanlar yiyecekleri uzun sure saklamak için probiyotiklerin fermantasyonundan yararlanmışlardır. Bu yüzden, probiyotiklerin fermente ettiği yiyeceklere bir çok mutfakta rastlamak mümkün. Yoğurt, kefir, sirkesiz yapılan turşular ve zeytin bize en tanıdık gelenler...Hindistan’da icçilen Lassi, Kore’de sık tüketilen Kimchi, Japon mutfağının vazgeçilmezi Miso da dünyadaki örneklerden sadece bir kaçı.

 

 

Probiyotikleri yiyeceklerin içindeki halleriyle tüketmenin yanında hap ya da  toz şeklinde almak da mümkün. 
Eczanelerden satınalabileceğiniz probiyotikleri, takviye olarak almakla beraber evde yaptığınız yoğurda katarak da tüketebilirsiniz.

Probiyotik satınalırken dikkat etmeniz gerekenler; içerdiği canlı sayısı, içerdiği canlı çeşitliliği( ne kadar farklı iyi adam o kadar güçlü bağışıklık sistemi) ve kapsülünün hammaddesi( bağırsaklara ulaşabilmesi için mide asitine dayanıklı olmalı).

bottom of page