top of page

Havuç Çorbası (Crecy Soup)


Havuç Çorbası, klasik çorbalardan biri olarak bilinir. Orjinal tarifi ve püf noktalarını anlatırken, kendi yorumumu da paylaşacağım. Çorbalar kişi başı 250-300ml olarak hesaplanır. Ben burada 4 kişilik tarif olarak paylaşacağım. Siz azaltmak veya çoğaltmak isterseniz bütün malzemeleri aynı derecede arttırırsanız veya azaltırsanız tarıfin lezzeti değişmeyecektir. 4 Adet orta boy havuç 2 adet ortaboy soğan 50 gr yıkanmış pirinç 1000-1200ml tavuk suyu 1 kapak beyaz sirke

2 yemek kaşığı sıvıyağ 25 gr tereyağ Baharat kesesi: tane karabiber, 1 diş sarımsak, defne yaprağı ve dilediğiniz herhangi bir kuru baharat.

tuz, beyaz karabiber Soğanları yemeklik doğrayalım. Havuçları da minik küpler halinde doğrayalım. Pirinçlerimizi yıkayıp bir köşede bekletelim. Önceden hazırlanmış olan tavuk suyumuzdan 1000-1200 ml kadarını bir kenara ayıralım. Eğer tavuk suyunuz yoksa normal su da kullanabilirsiniz ama lezzet konusunda bir miktar farklılık olacaktır. Bunyon kullansak diye soracak olursanız;içerisindeki katkı maddeleri sebebiyle ben hayatımda kullanmadım ve kullanmayı da düşünmüyorum. Soğanlarımızı kızdırdığımız sıvıyağda biraz terletelim. 2-3 dk çevirdikten sonra üzerine tereyağımızı ekleyip biraz daha pişirelim. tereyağ hem soğanların yumuşamasını sağlayacak hem de lezzet verecektir. Sonra küp küp doğradığımız havuçlarımızı da ekleyelim. ve onlarında bir kaç dakika boyunca terletelim. altını kızıp 2-3 dk için kapağını kapatıp hepsinin beraber yumuşamasını sağlayalım. 2-3 dk sonunda pirinçlerimizi de ekleyelim. Pirinçlerle beraber sebzelerimi sotelerken bir yandan da içerisine beyaz sirkemizi ekleyelim. Ben beyaz şarap sirkesi ekliyorum. Sirke eklememizin sebebi asitin yemeklere lezzet veriyor olması beyaz sirke eklememin sebebi ise çorbanın renginin koyu renk bir sirkeyle bozulabilme ihtimali. Sirkeyle de şöyle bir çevirdikten sonra tavuk suyumuzu azar azar ekleyerek sebzelerimizi cevirelim. Bütün suyu ekledikten sonra kaynama noktasına gelmeyi bekleyelim. Kaynama noktasına geldinde altını kısıp tıkırdamaya birakalım. Bu arada baharat kesemizi hazırlayalım. Havuç sebebiyle hafif tatlı bir çorba olduğundan ben yoğun aromalı baharatları tercih ettim. Defne yapragı karabiber ve sarımsaga ek olarak; top yenibahar, top artıç ve minik bir tutam tarhun koydum. Şeflerim sonuçtan çok memnun kaldı. Eğer siz de tatlı ama yogun aromalı baharatlı lezzetleri seviyorsanız mutlaka deneyin derim. Bu tülbentle yaptığımız keseciği iple tenceremizin sapına bağlayıp çorbamıza sallandıralım. Artık baharat kesecikleri yerine kullanabileceğiniz tchibo gibi dükkanalrdan satılan silikondan baharatlıklar var. İster taze ister kuru baharatlarınız için kullanabiliyorsunuz. Kullanıp temizleyip yıkayıp tekrardan kullanabiliyorsunuz. Pirinçleriniz iyice şişene, blenderdan geçebilecek kadar yumuşasayana kadar en kısık ateşte pişirin. Sonra baharat keseciğimizi bir kenara alalim. Blenderımızı corbamızın içine sokup iyice pürüzsüz hale gelene kadar bekleyelim. İçerisine tuz, beyaz karabiber(yine renk bozummaması sebebiyle) ekleyip, baharat kesemizi geri atıp 15dk daha tıkırdatalım. 15 dk sonunda baharat kesemizi dışarı alıp servise hazırlayabiliriz.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page