top of page

Meksikalı Lezzetler: Quesedilla, Guacamole, Meksika Fasulyesi Püresi

Meksika mutfağının; hamur, et ve baharat kombinasyonları yönünden bizim mutfağımıza yakın olduğunu düşünüyorum. Acı biber ve et kullanımı konusunda özellikle Güneydoğu mutfağımızla ortak yönleri mevcutken; meyveli sosları, yemeklerinde çikolata kullanımı gibi konularda da damak tadımıza çok aykırı olduğu düşünülebilir.

Bütün aykırılıkları ve benzerlikleriyle birlikte Meksika mutfağı benim favorilerim arasında. Bitter çikolatalı kıymalı fasulyesinden, guacamole sosuna kadar bir çok reçeteyi evde de deneyerek keyifle yiyorum.

Her köşe başında rastladığımız "Dünya Mutfağı" restaurantlarının menülerinde Fajita, Buritto ve Quesedilla sıkça rastlanan yemeklerden oldu. Sunumuna ve yapılışına tanık olduğum sözde Meksika yemekleri sebebiyle, bir de ben yapayım dedim ki, sonuç ( bence ) bir çoğundan daha leziz oldu.

Eğer benim gibi Meksika mutfağı severlerdenseniz, neden bu lezzetlere siz de evinizde ulaşamayasınız ki? Quesedilla Malzemeler: 400 gr biftek 2 orta-büyük soğan 2 kırmızı biber 2 yeşil dolmalık biber 1 sarı kaliforniya biberi 1 tatlı kaşığı cajun baharatı veya başka bir meksika baharat karışımı 3 yemek kaşığı sıvıyağ 5 adet tortilla ekmeği 6-7 dilim cheddar peyniri 1 çay kaşığı varsa tütsülenmiş kuru arnavut biberi yoksa acı kırmızı pul biber tuz Yapılışı: Soğanlar piyazlık ama kalın doğranır. Soğanların kaybolup tamamen erimesini istemiyoruz. O yüzden piyazlıktan daha kalın ama uzun uzun doğranması gerekiyor. Soğanları sıvıyağ ile ısıttığımız tavamıza aldıktan sonra yumuşayana kadar soteliyoruz. Bu arada biberlerimizi uzun uzun, orta kalınlıkta kesiyoruz.

Soğanlarımız yeterince yumuşadığında (tamamen ölmesin) biberlerimizi ekliyoruz ve sotelemeye devam ediyoruz. Biber, cajun baharatı ve tuzumuzu ekliyoruz. Biberlerimiz de hafifçe piştikten sonra (yine dirice gözüküyor olmaları gerekiyor) tavanın ısısını iyece yükseltip jülyen (uzun uzun) doğradığımız etlerimizi ilave ediyoruz. Etlerimizi kısa süre yüksek ısıda diğer malzemelerde beraber soteliyoruz. Ben çok kuru olmaması için evde hazırladığımız kışlık domates soslarından 4 yemek kaşığı ekledim. Dilerseniz siz de hazır veya ev yapımı domates püresi ekleyebilirsiniz. Etlerin içinin pişip pişmediğini gözetmeksizin tavanızı ateşten alın ve tortilla ekmeklerinizin yarısına etli karışımınızı koyun, cheddar peynirlerinizi ince ince, bir parmak kadar kalınlığında ( rende yapabiliyorsanız rende de olur) 4-5 parça etlerinizi üzerine yerleştirin ve tortillaların diğer yarısını harcın üzerine katlayın. Yarım ay şeklinde 5 tane quesedillanız olacak. Cheddar peynirlerini isdeğiniz şekilde kesip tortillaların üzerini süsleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırınınızda cheddarla eriyene kadar pişirin.

Guacamole sos;

Malzemeler: 1 adet olgun (yumuşak) avacado 1/2 küçük kırmızı soğan 1/2 domates 1 büyük diş sarımsak 1 çay kaşığı kimyon 1/2 çay kaşığı toz kişniş tuz

Yapılışı: Avacadoyu soyup çekirdeğini çıkarıp bir çatal yardımıyla iyice ezin. Soğanı minik küpler halinde doğrayın, domatesin çekirdeklerini çıkararak sadece etli kısımlarını minik küpler halinde doğrayın, sarımsağı kıyın. Bütün malzemeyi ve baharatları ezilmiş avacadoya ekleyip iyice karıştırın. Meksika Fasulyesi Püresi:

Malzemeler: 1/2 kutu konserve meksika püresi 1 tatlı kaşığı zeytinyağ 1 tatlı kaşığı balzemik sirke tuz

Yapılışı: Bütün malzemeyi rondoya atıp karıştırın.

Aslında bu menüde sour creame de ihtiyacımız var ama ülkemizde bu ürüne ulaşmak pek mümkün değil. Onun yerine süzme yoğurt kullanabilir veya benim yaptığım gibi yoğurt ve kremayı birbirine karıştırarak benzer bir lezzete ulaşmayı umabilirsiniz :) Quesedillalardan birini büyük bir tabağa alıp, 4 eşit parçaya bölüp, yanına soslardan 1'er kaşık koyup servis edebilirsiniz.

Afiyet olsuuun :)


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page