top of page

"Kremasız" Mantar Çorbası


Eşimin mantar sevdası sebebiyle, mantardan tek yapmadığımız şey tatlı olsa gerek. Kültür mantarından ziyade yabani mantarları daha çok seviyor olsak da ülkemizde onlara ulaşmak çok kolay olmuyor. Ya çok fahiş fiyatlara kurularını veya dondurulmuşlarını bulabiliyoruz ya da köylünün topladığına güvenebiliyosak köylü pazarlarından bazılarını bulabiliyoruz. Yabani mantar ve zehirli mantarların ortak noktaları olduğu için uzman eller tarafından toplanmadığında ne yazıkki oldukça tehlikeliler. Ülkemiz bir mantar cenneti olmasına rağmen bu konuyla ilgili eğitimleri almadığımız için tecrübe aktarımı yoluyla öğrenenlere güvenmek zorunda kalıyoruz. Fransız bir arkadaşımla konuşurken "Bugün annemle kardeşim ormana mantar toplamaya gitmişler" dedi. "Nasıl anlayabiliyorlar ya zehirli çıkarsa" diye sordum. "Biz bunun eğitimini ilkokulda ders olarak alıyoruz, ormanda uygulamalı dersler de yapıyoruz." dedi. Açıkçası çok imrendim. Benim jenerasyonuma "Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesidir" diye öğretildi(şimdi ne diyorlar acaba?). O zamanlar biz de bu tarz eğitimler alıyor olsaydık belki de tarım çok daha iyi bir noktada olurdu veya biz daha bilinçli olurduk diye geçirdim içimden. Ben konuya geleyim en iyisi; Bu mantar çorbasının özelliği krema içermeden, mükemmel lezzete ulaşabiliyor olması.

Tarifte Amerika'yı yeniden keşfetmiyoruz, lezzet ev yapımı tavuk suyundan geliyor. Aynı tarifi suyla da uygulayabilirsiniz ama aynı lezzete kavuşamayacağınızın garantisini veririm. Malzemeler 1 paket mantar (500gr civarı oluyor genelde) 4 bardak tavuk suyu 1 bardak süt 1 büyük soğan 1 diş sarımsak 2 yemek kaşığı sıvıyağ 2 tatlı kaşığı tereyağ 1 tepeleme yemek kaşığı un 1,5 yemek kaşığı beyaz şarap veya beyaz sirke.

Tuz, beyaz karabiber, muskat Sıvıyağı çorba tencerenize alın, yağ kızınca yemeklik doğradığınız soğanları tencereye alın ve rengini kahverengileştirmemeye özen göstererek kavurun. Tereyağı ekleyin ki soğanlar daha hızlı yumuşasın. incecik kıyılmış sarımsağı ekleyin. Soğanlar iyice öldüğünde doğradığınız mantarları ekleyin. Biraz yumuşayana kadar; 3-4 dk çevirin. Ununuzu eleyerek ekleyin ve çevirmeye devam edin. Unun kokusu hafif hafif gelince şarap/sirke ekleyin ve deglaze(tencerenin dibine yapışanları kaldırın) edin. Hemen ardından tavuk suyunu ve sütü ekleyin. Ocağı kısığa alıp tıkırdamaya bırakın. Tıkırdamaya başladıktan 20-25 dk sonra blender yardımıyla çorbayı homojen hale getirebilirsiniz. Biz mantarların ağzımıza gelmesini sevdiğimiz için blenderı daha kısa süre kullanıyorum. Tuz, biber ve muskatı ekledikten sonra 5 dk daha tıngırdatıp, servise hazır hala getirebilirsiniz. Afiyet olsuuuun

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page