top of page

Karnabahar Topları


Çok değil bundan 10 sene öncesine kadar yediğim sebzeler barbunya ve bezelye ile sınırlıydı. Annemin senelerce yılmadan sürdürdüğü, deneysel sebze yemeği çalışmaları sonunda meyvelerini verdi. Sebze yemekle kalmayıp, aynı annem gibi sebzelerle farklı lezzetler yaratmak en çok keyif aldığım mutfak işi oldu. Değişik zeytinyağlılar, salatalar, mezeler vs..

Milletçe yemek konusundaki tabularımızı yıkmakta biraz problemli olsak da ben bu konuda gerçekten çok şanslıyım. Hem yeni şeyler uydurmayı, akla hayale gelmeyen tatları birleştirmeyi çok severim, hem de annemle eşim sıfır önyargıyla yaptıklarımı tadarlar. Bir ara bulduğum herşeye yabanmersini sokuşturmamla ailede dalga konusu olsam da hala tadım konusunda oldukça cesur davranıyorlar. Bu tarifim çok farklı tatları birleştirmekle alakalı değil ama karnabaharı alışılmışın dışında pişirip yemekle alakalı. Yemesi kolay, sağlıklı bir atıştırmalık 400 gr kadar karnabahar çiçeği

1 yumurta 2 Yemek kaşığı mısır unu 3 Yemek kaşığı sıvıyağ 70 gr peynir - evde bolca abaza peyniri olduğu için ben onu kullandım ama taze kaşar, dil peyniri de olur. Eriyen ve eridiğinde malzemeyi birleştiren bir peynir olmalı. Yoğun aromalı bir peynir tercih etmemenizi tavsiye ederim çünkü karışımın içinde yeterince farkli aromalar var 1 çay kaşığı zahter 1/2 çay kaşığı muskat 1 çay kaşığı (tepeleme olmasın) granül sarımsak - yoksa 1 büyük diş ezilmis sarımsak. 1 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz( bende biraz taze kekik vardı onu da ekledim)

1 yemek kaşığı soya sosu

1/2 yemek kaşığı worcestershire sos tuz, karabiber, kırmızı biber Bulamak için çekilmiş bayat ekmek veya galeta unu. Önce karnabaharları haşlayarak başlamamız gerekiyor. Haşlanma derecesini sorarsanız, elle veya bir eziciyle rahatça ezilecek yumuşaklığa gelmesi gerekiyor. Rondoya atmak da bir seçenek olabilir ama ben karnabahar tanelerinin ağzıma gelmesini seviyorum. Harcınızı hazırlamaya başlamadan önce fırınınızı 230 derecede ısıtın. önce yüksek ısı verip dışını kıtırlaştırıcağız . Ezdiğiniz karnabaharlari derin bir kaba alıp, geri kalan bütün malzemeyi de ekleyip bir harç elde edeceksiniz. Unu az olduğu için bir araya getirilmesi imkansız gibi dursa da kibar ve sabırlı olursanız gayet düzgün karnabahar topları(boyutları misket köfte gibi olmalı) elde edebilirsiniz. Yok ben uğraşamayacağım derseniz içine bir iki yemek kaşığı un eklerseniz rahatça şekil verebilirsiniz. Yaptığınız her topu yavaşça galeta ununda bir döndürün ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizmeye başlayın. Önceden ısıttığınız fırınınıza karnabahar toplarınızı atın, 15 dk sonra ısıyı 180 dereceye düşürüp üzerleri kızarana kadar pişirin. Benim fırınımda 20-25 dk sürdü bu süre ama fırından fırına değişebilir. Ben barbekü sosla servis yaptım ama süzme yoğurtla yapılmıs bir diple daha iyi gider diye düşünüyorum.

Afiyet olsun

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page