top of page

Chow Mein


Uzakdoğu mutfağını, soslarını ve baharatlarını oldukça severim. Baharat, sebze ve sosların karışımından çıkan kokular ağzımı sulandırır. Lezzetinin yanı sıra, birkaç önemli noktayı bildikten sonra çok kısa bir sürede etrafa lezziz kokular şaçan bir yemek yapabiliyor olmanız da bence oldukça çekici.

Chow mein geleneksel bir Çin yemeği. Yüksek ateşte hızlıca pişirilen sebze, noodle ve duruma göre tavuk,et veya karides kombinasyonu olabilir.

Çok hızlı ve lezzetli bir Chow Mein yapmanın birkaç önemli noktası var.

Çok yüksek ateş, asla ısıyı düşürmemek

aynı boyda kesilmiş sebzeler,

yağ miktarı,

tavayı aşırı doldurmamak

sürekli tavayı sallamak veya malzemeleri kariştirmak.

Klasik bir Chow Mein için gereken ana malzemeler – 4 kişilik

1 Sarı Kaliforniya Biberi

2 ortaboy yeşik dolmalık biber

1 Büyük kırmızı tatlı biber,

1 ortaboy havuç

6 dal taze soğan

2-3 diş sarımsak

1 sap kereviz

1 tam tavuk göğsü

1 parça taze zencefil

5 yemek kaşığı nişasta

1 yemek kaşığı susam yağı

çiçek yağı

2 yemek kaşığı oyster sos

6 yemek kaşığı soya sos

1 tatlı kaşığı acı sos(acı sevmiyorsanız koymayabilirsiniz)

1 tatlı kaşığı Worcestershire sos

1 paket Noodle

tuz, biber

Yukarıda da belirttiğim gibi beraber pişirilecek sebzelerin aynı boyda olmalarına veya aynı hızda pişiyor olmalarına dikkat etmek gerekiyor. Sebzelerin kesimi ile tavsiye vermek yerine fotoğrafla göstermeyi tercih ettim.

Şekildeki gibi kesilen sebzeler hem pişiyor ama hem de bizim türk usulu gibi yumuş yumuş değil al dente oluyorlar. Tavuklarınızı da iri ve tombul parçalar halinde doğrayın. Üzerlerine hafiften tuz ve karabiber gezdirip, nişastaya bulayın.

Başka bir tarafta da 1 paket noodle I aynı makarna haşlıyormuş gibi haşlayın.

Eğer benim verdiğim ölçülerle yapacaksanız tavanızın cok büyük olmasına veya vog kullanmaya özen gösterin.

Tavaya 1 yemek kaşığı kadar çiçek yağı(nötr bi yağ olası gerekli) koyarak başlıyorum. Yağın iyice kızmasını bekliyorum . sonra uzun uzun kesitiğim taze soğanlarımı ve ince doğradığım zencefilleri ve sarımsakları atıyorum. Zencefil, sarımsak taze soğan aynı boyda değildi ki diye içinizden geçiriyorsanız; bunu yapmamın 2 sebebi var

1) zencefilin ve sarımsağın ağzıma kıtır kıtır gelmesinden hoşlanmıyorum,

2) zencefil, sarımsak ve soğanı önden soteleyip ikisinin de kokusunun tavaya ve yağa sinmesini istiyorum.

Takribi 2-3 dk altını hiç kısmadan ve hiç durmadan çevirip malzemeyi kenara alabiliriz.

Tavada hiç malzeme parçası kalmamasına dikkat edin ki yemeğinizde siyah yanık parçalar olmasın. Eğer tavada siyahlıklar varsa mutlaka bir havlu kağıt yardımıyla tavayı silin ve yeniden yağ koyun.

2. Partiden hemen önce 1 yemek kaşığı daha yağ koyun ve yağ kızar kızmaz kereviz ve havuçlarınızı ekleyin. Yine 3 dkn boyunca hiç durmadan karıştırarak devam edin. 3 dk sonunda bu malzemeleri de kenara alın. Tavanızı temizlemenize gerek varsa temizleyin ve yine bir miktar yağ koyup bütün biberleri tavaya koyun. Hiç durmadan 3dk kadar karıştırarak devam edin. Onları da kenara aldıktan sonra, nişastaya bulanıp bekleyen tavuklarınız,ı temizlenip, yağ eklenip, kızdırılmıs tavaya koyun. Eğer tavukarınınız üstüste cıkacak kadar kalabalık oluşturuyorlarsa tavada mutlaka 2 partide pişirin

Tavukların tombul parcalar halinde olması, 4 bir taraflarının pişecek kadar tavada kalmaları ve tavanın altını asla kısmamamk çok önemli. Takribi 5-6 dk içerisinde yine sürekli çevirerek pişirmeniz yeterli olacaktır.

Tavukları da kenara aldıktan sonra tavanın içine bir tatlı kaşığı susam yağı ve cok az çiçek yağı ekleyip kızdıralım. Pişirdiğimiz bütün malzemeyi ve haslayıp süzdüğümüz noodle ı ekleyelim.

Bütün malzemeyi birbirine nazikçe karıştırdan sonra yükarıda ölçülerini belirttiğimiz sosları sırayla karışıma ekleyıp yine tavamızı karıstırmaya devam edelim.

Eğer elinizde tavuk beya sebze suyu varsa yarım kepce kadar ondan ekleyebilirsiniz. Eğer yoksa noodle I haşladığınız sudan, eğer onu da döktüyseniz normal su olarak ekleyin. Malzemenizi karıştırmaya devam edin. Eksrtra tuz koymayın yünkü soya sosu be oyster sos zaten oldukça tuzlu.

Tabağınıza alın, dilerseniz kıyılmış kişniş veya maydonoz serpip servis edebilirsiniz.

Çok güzel kokuyor değil mi?

Afiyet olsun

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page