Kinoa ve Narlı Ton Balığı Salatası
Kinoa geçtiğimiz birkaç senedir oldukça popular olan bir besin maddesi. Besin maddesi diyorum çünkü ona sadece yiyecek bir şey demek oldukça büyük haksızlık olur. Vücunuzun ihtiyacı olan birçok maddeyi alabileceginiz ama bunu tipinden hiç belli etmeyen, çok mütevazı bir bitki kendisi.
Kinoa; Guney Amerika topraklarinda yetişen, susam ailesinden gelen ama yağ oranı düşük olan; protein miktari da muadillerine göre oldukça yüksek olan bir bitkidir.
Gluten içermemesi, yüksek magnezyum, protein, kalsiyum değerleri, içerdiği çok sayıda vitamin, içeriğindeki yüksek lif oranı ve kolestrol içermemesiyle; Amerika’da çok kısa sürede bir çok besin maddesini geride bırakmıştır.
Bu noktada faydalı olduğu konusunda hemfikir olmuşuzdur sanırım. Peki tadına ve nasıl yenileceğine gelirsek. Aslina bakilirsa kendine has keskin bir tadi yok. Sizin onu ne niyetle pişirip yediğinize göre değişim gösteren bir lezzeti var.
Bulgur yerine kullanip kısır yapmak isterseniz kısıra benzer, pilav yerine kullanıp tereyağında kavurup pişirirseniz pilava benzer, yemeğin yanına değişik baharatlarla veya sebzelerle lezzetlendirip koyarsanız güzel bir garnitur olur; favori makarna sosunuzu eklerseniz makarnayi andırır; içine kuru meyve tarçın hatta biraz da yoğurt eklerseniz oldukça iyi bir kahvaltılık besine bile dönüşebilir. Kinoa kullanarak börek çörek yapılabileceğini de duydum ama bununla ilgili bir denemem olmadığı için yorum yapamıyorum.
Gluten içermemesi, yağ oranının çok düşük olması sebebiyle bebek ek gıdaları için de oldukça iyi bir alternatif gibi gözüküyor. Haşlanıp püre yapılıp, bebeklere yedirilen ek gıdaların içine eklenerek hem kıvam sağlanmış olunur hem de protein, lif ve kalsiyum bakımından oldukça zengin bir mama hazırlanmış olur diye düşünyorum.
Nasil Pisirilir?
Pisirmeye geçmeden önce birkaç su yıkayıp süzmek gerekiyor. Bunun için de oldukça minik delikli bir süzgeçe ihtiyacınız olacaktır. Suda bekletmeniz şart değil ama beklediğinde şişmiyor da. Kısacası size kalmiş. Ölçüsü: 1 ölçü kinoa 2 ölçü su. Su kaynamış olmalı ve tencerenizin kapağı mutlaka kapalı olmalı. Tahmini 15 dakikada haşlanmış olacaktır. Haşlama sırasında çok az tuz koymanızı tavsiye ederim zira kendisi pek tuz çekmiyor.
Kinoamız suyunu çekti, hafif şeffaflaştı ve içinde küçük yuvarlaklıklar belirdi yani pişti. Bu vakitten sonra ister taze baharatlar, yesillikler ve zeytinyağıyla lezzetlendirsiniz, ister o haliyle salatanizin üzerine koyarsınız, ister balık filetonuza yatak yaparsınız….
Sonrası biraz hayalgücünüze kalmış.
Benim kinoaya hayranlığımın en büyük sebebi gluten içermeyişi ve yedikten sonra hiçbir suretle bana rahatsızlık vermeyişi. Spor sonrasında protein almak için de hem çok kolay hem çok sağlıklı bir yöntem olması da cabası.
Kinoayla ilgili bütün denemelerimin fotoğrafları yok ama en son geçenlerde spor çıkışında yaptığım kocaman kinoalı salatamın tarifini paylaşacağım sizlerle.
Kinoali, peynirli ve narlı yesil salata
4-5 yaprak marul
Yarım demet roka
Eğer varsa çok az kırmızı lahana
3 yemek kasigi kinoa
Bir avuç dolusu nar (eğer mevsimi değilse yaban mersini de kullanabilirsiniz.)
bir avuç kadar parçalanmış tulum peyniri
İsteğe gore tavuk veya tonbalığı.
Yemek istediğiniz kadar kinoayı iyice yıkadıktan sonra daha önce de belirttiğim ölçüde haşlayın(1 olcu kinoa, 2 olcu su)
Sosu: yarim limon, istege gore zeytin yagi(aslında asit yağ dengesi 1/3 olmalı ama ben az yağlı yapıyorum) ve bir tatli basigi balzemik sirke.
Unutmayın ne kadar çok sos koyarsanız salatanız o kadar çöker.
Tulum peynirini salatanın üzerine dağıtıyoruz, narlarımızı da gelişi güzel salatamızın üzerine atıyoruz.
Salata sosunu kinolari ekledikten sonra dökün ki; kinoalariniz sosla birlikte lezzetlensin.
En son tonbalığımı da ekledim ben ve sonuç gayet besleyici ve lezzetli oldu
Afiyet olsun